Co nieco o wyciskaniu – wpis soczysty

Co nieco o wyciskaniu – wpis soczysty

Jak z dwóch jabłek zrobić litr soku? Nie wiem, ale wiem, jak zrobić dwie szklanki soku z dwóch jabłek, dwóch gruszek i marchewki. Albo z połowy melona, limonki i odrobiny imbiru. Coś kręcę? A owszem – za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki Redmond.

Po lewej: sok z bananów, jabłka i ananasa. Po prawej - dziewczyny same robią soki.
Po lewej: składniki na sok z bananów, jabłka i ananasa. Po prawej – dziewczyny same robią soki. Nóż leżał ot tak sobie.


To kolejne urządzenie domowe, które zawładnęło moją kuchnią i z którego korzystam codziennie. Zwłaszcza odkąd nefrolog nakazał pojenie Córki Drugiej jak największą ilością płynów, które nie są mlekiem. I tak dziewczyny same już komponują swoje ulubione soki. A jest to łatwe, bo wystarczy warzywa umyć, obrać te o twardej skórce albo potencjalnie „pryskane” i wrzucić do otworu wyciskarki. Sok robi się błyskawicznie. Wytłoczenie dwóch szklanek soku zajmuje około 2 minut. Tyle samo zajmuje mycie tego ustrojstwa… ale od początku.

Trochę techniki

Profesjonalna wyciskarka do warzyw, owoców i ziół ma wysoką moc – 350 W, małą ilość obrotów – tylko 80 obr./min. i zajmuje w kuchni niewiele miejsca. Pojemniki na sok i odpady wykonane z ekologicznego Tritanu, który jest trwały, nie wchodzi w reakcje chemiczne z wyciskanymi sokami. Wykonana ze stali nierdzewnej wyciskarka ślimakowa wygląda niezwykle estetycznie, a gwarancja na silnik wyciskarki trwa aż 5 lat. Do tego, w porównaniu z innymi wyciskarkami na rynku, ta Redmond naprawdę nie jest droga. Do wyciskarki dołączona jest instrukcja obsługi, szczoteczka do mycia oraz kolorowa książka z przepisami.

Sok z melona, limonki, z odrobiną mięty.
Składniki na sok z melona, limonki, z odrobiną mięty.

Do czego nam ona?

Chociaż wyciska sok ze wszystkiego, nawet z orzechów i kokosów, my najczęściej używamy jej do robienia soków z owoców, warzyw twardych oraz liściastych (szpinak, jarmuż, pietruszka) i ziół. Dzięki jej budowie (ślimak jest ustawiony pionowo), wystarczy wrzucać wszystkie składniki, nie trzeba ich nawet dociskać.

Sok z jabłek, ogórka, limonki i jarmużu
Składniki na sok z jabłek, ogórka, limonki i jarmużu

Czym się różni wyciskarka od zwykłej sokowirówki, którą można kupić “za grosze”?

– wyciskarka jest wydajna – wytłoki są praktycznie suche, a na zrobienie soku dla 2 czy 3 osób nie trzeba wielu składników. Wytłoki można wykorzystać do ciasta czy deserów (pomysły są w książeczce z przepisami),

Resztki po zrobieniu ok. 1,5 litra soku.
Resztki po zrobieniu ok. 1,5 litra soku.

– sok z wyciskarki zachowuje dużo witamin i nie ultenia się, dzięki temu sok można przechowywać dłużej w lodówce,
– sok z wyciskarki nie pieni się tak bardzo, jak z sokowirówki,
– technologia wyciskania na zimno – sok nie nagrzewa się podczas wyciskania,
– wyciska sok z warzyw liściastych,
– jest bezpieczna – nie sposób włożyć do niej palców, nie ma żadnych noży, którymi można się skaleczyć podczas mycia. Wyciskarka działa dzięki ślimakowi, który przeciera miąższ warzyw, owoców i zioła przez sito.

Sok z marchewki, jabłek i buraka
Składniki na sok z marchewki, jabłek i buraka

Co jeszcze mnie zaskoczyło podczas używania elektrycznej wyciskarki do owoców? Cicha praca! Nie jest to może szelest, ale można normalnie rozmawiać podczas jej używania. Spodziewałam się, że gdy uruchomię tę maszynę, to sąsiedzi w pobliskim sołectwie będą wiedzieli, że robię sobie soczek z warzyw i owoców. Tak nie jest.

U góry z lewej: sok jabłkowy, z prawej sok pomarańczowy. Na dole z lewej: sok z marchwi, po prawej sok z jabłek i jarmużu
U góry z lewej: sok jabłkowy, z prawej sok pomarańczowy.
Na dole z lewej: sok z marchwi, po prawej sok z jabłek i jarmużu. Na zrobienie 4 soków potrzebowałam kwadransa.

Czy urządzenie do robienia soków ma wady?

– nie myje się samo. Trzeba opłukać pokrywę, ślimaka, pojemniki, a sitko przeczyścić szczoteczką, która jest dołączona do zestawu,
– warzywa i owoce trzeba przynieść ze sklepu, umyć je i pokroić na mniejsze kawałki,
– niektórym może nie odpowiadać gęstość soku – ale warto się przyzwyczaić, bo w miąższu jest wszystko co najlepsze w owocach i warzywach,
– nie zrobi soku z bananów czy z awokado – po prostu je rozciapie. Ale i na to mam sposób: najpierw przepuszczam banany czy avocado, które wpadają przez otwór na odpadki, potem zamieniam pojemniki i do tego z ciapą z banana wlatuje sok, na końcu całość mieszam łyżkę i gotowe.

A oto film sensacyjny. To niesamowite co te dzieci robią!

I tyle. Obsługa jest dziecinnie prosta, a soki smaczne. Przestałam kupować te z kartonu, chociaż nie jestem żywieniową fundamentalistką. Domowe są po prostu smaczniejsze i tańsze, nawet przy obecnych cenach warzyw i owoców. A gdy na rynku pojawią się maliny, truskawki, jagody, arbuzy!!!! to będziemy w sokowym raju. Do tego Córki mają frajdę w samodzielnym komponowaniu smaków.


18 myśli nt. „Co nieco o wyciskaniu – wpis soczysty”

  1. Polecam soczek z buraka i ananasa – normalnie sok z buraka nienprzechodził mi przez gardło, a w tym połączeniu pycha 😁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zaloguj się przez Facebook

Powiadom mnie o odpowiedziach na mój komentarz