Solona świnia z multicookera

Solona świnia z multicookera

Mięso lubię. Kaczkę z jabłkami, gęsinę z żurawiną, kurczaka na piwie, zwykłego schaboszczaka i mielonego, zylc kaszubski. No wiecie. Prawie weganka.

Ale żebym ja pieczenie robiła? No. Teraz robię.

Pulled pork – kawał świńskiej łopatki, którą najpierw moczy się w słonej wodzie, a potem piecze 9h w niskiej temperaturze. Można oczywiście wpakować danie do brytfanny i wstawić do piekarnika. To wersja dla bogatych. Można też użyć multicookera Redmond z opcją „slow cook”.

Swoją drogą, dzwoniłam na infolinię (ha! ha! ha!) i pytałam, jaka jest temperatura pieczenia w opcji „slow cook”. I pani nie wiedziała… Ale skoro pieczeń wyszła, to obstawiam, że temperatura jest właściwa 😉 następnym razem dziabnę multicookera termometrem. Ha!

Przepraszam za takie sobie zdjęcia. Po pierwsze – świńskie zwłoki nie są zbyt fotogeniczne, po drugie – nie mam aparatu fotograficznego. Jeszcze (tutaj uśmiech do sponsorów 😛 )

pic_to_send_resized

Przepis… Przepisów jest trochę w necie, napiszę jak robiłam ja, bo użyłam nieco mniej pikantnych przypraw niż w pierwowzorze.

1,5 kg łopatki wieprzowej (tyle pooooszło w 10 minut przy 5 dorosłych osobach i 2 dzieci)

0,5 łyżki garam masala (lub kuminu. U mnie na wsi kuminu nie widzieli, garam masala miała babcia, to skorzystałam, bo w sumie składa się z kuminu…)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
0,5 łyżki ostrego chilli
0,5 łyżki pieprzu cayenne
0,5 łyżki soli
0,5 łyżki grubo mielonego pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
50g brązowego cukru

To wszystko mieszamy w miseczce.

Następnie w dużej misce mieszamy:

1 litr wody

70 gramów soli morskiej

50 gramów brązowego cukru

wrzucamy 2 listki laurowe i 1,5-2 łyżek wcześniej wymieszanych przypraw.

Do miski z roztworem wkładamy łopatkę, solanka musi zakrywać całą łopatkę. Jeśli nie będzie, to można zmniejszyć rozmiar miski, albo dorobić solanki…. Miskę zakrywamy, odstawiamy na 8-12h.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy resztą przypraw. Wkładamy je do multicookera, nastawiamy opcję „slow cook” i pieczemy 9h.

Pieczeń jest bardzo aromatyczna i delikatna, dwoma widelcami można podzielić ją na włókna. Można zjeść tak jak normalną – z kluskami, kaszą, ziemniakami i surówką, a można tak jak my: na tortilli z sosem guacamole lub majonezowym.

na tortilliTen podejrzany „ząb dinozaura” to pestka z avocado. Żeby nie było.

Idealne dodatki do tortilli to także: ogórki, pomidory, sałata, roszponka, ogórki konserwowe, czerwona cebulka (gdy kawałki cebuli przesypiemy solą, po kilku godzinach będą mięciutkie i delikatne, wystarczy przed podaniem opłukać je na sitku pod bieżącą wodą).

wszystkie składniki

Żarcie zdecydowanie dla tych, którzy lubią prostotę, ale z odrobiną pikanterii.

Za przepis dziękuję Dorocie 🙂 a za możliwość codziennego korzystania z multicookera firmie Redmond

(i mamie oraz tacie dziękuję, że mnie wychowali, dali dach nad głową, pilnują córek, gdy chodzę po kinach oraz za pochwały po spróbowaniu wieprzowiny)


32 thoughts on “Solona świnia z multicookera”