Ten fantastyczny wpis to już kolejny owoc współpracy z firmą Redmond.
Jak to napisała moja droga koleżanka: “Ty już coś takiego masz!”. Nie do końca, bo ja mam multicooker Redmond, a urządzenie, które teraz testuję to multicooker-szybkowar.
Bo ja bardzo chętnie testuję sprzęt kuchenny. Nie żebym nie chciała testować ekskluzywnych samochodów czy pięciogwiazdkowych hoteli z ofertą all inclusive, jednak to w kuchni spędzam najwięcej czasu i chcę, żeby coś ułatwiało mi tę żmudną robotę, jaką jest gotowanie. Szybkowar jednak w pierwszym momencie przejęła babcia, bo multicooker ma opcję wolnego gotowania, którą uwielbiam, a babcia woli gotować szybko.
Jak działa szybkowar?
Szybkowar gotuje szybko. Ha! Niespodzianka! Wszystkie posiłki gotuje pod wysokim ciśnieniem, dlatego potrawy wymagają dwukrotnie krótszej obróbki cieplnej. Potrawy z szybkowaru smakują tak samo, jak z tradycyjnego garnka. Różnica jest taka, że więcej składników odżywczych pozostaje w składnikach potrawy. Do tego elektryczny szybkowar jest bezpieczny, ma ściąganą pokrywę z zaworem i 6 automatycznych programów, w których można ustawić indywidualnie dobrany czas gotowania.
I tyle teorii. A teraz praktyka. Multicooker z funkcją szybkowara jest sporym urządzeniem z zamykaną pokrywą i zaworem oraz panelem sterowania. Wszystko jest jasno opisane i poszczególne przyciski sugerują, jaką potrawę ugotujemy na danym programie. Składniki wkładamy do dużej miski (4,7 litra), w której nic się nie przypala i nie przykleja. Miskę można myć w zmywarce, mieści się nawet do niewielkiej maszyny, ale zwykle wymaga jedynie opłukania ciepłą wodą.
Do szybkowara dołączona jest także miska do gotowania na parze i łyżki z plastiku. Dokupić można, i bardzo bym to polecała: pokrywkę silikonową na miskę, szczypce do wyjmowania misy oraz miski zapasowe. Z mojego doświadczenia z multicookerem wynika, że szybko się człowiek (a kobieta też człowiek przecież) do dobrego przyzwyczaja i kompletnie porzuca tradycyjne formy naczyń kuchennych na rzecz elektronicznego przyjaciela. Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania może więc zastąpić garnki, rondle, patelnie, piekarnik….
Szybkowar ciśnieniowy nie jest skomplikowany i pomimo “zaledwie” 6* programów można ugotować w nim każdą potrawę. Przepis na bigos, rosół, kurczaka, golonkę, ziemniaki, udka z kurczaka, karkówkę znaleźć można w książeczce z przepisami dołączonej do multicookera, jak i w Internecie.
Do czego używać szybkowaru?
Babcia natychmiast przystąpiła do gotowania: zrobiła makaron i warzywa, a w niedzielę już kaczkę z jabłkami w czerwonym winie. Cała kaczka spędziła w szybkowarze zaledwie… 40 minut.
Ale dosyć o babci! Korzystając z przepisów z książeczki i internetowych informacji o tym, jak gotować w szybkowarze w ramach testów przyrządziłam w 40 minut zupę z buraków, która wzbudziła niezłe emocje, w 8 minut kaszkę jaglaną i w pół godziny curry z kurczakiem i bananami.
Zupa buraczkowa z ziemniakami z szybkowaru
Najpierw wywar: 1 pasek żeberek świeżych, 1 pasek żeberek wędzonych, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody
Wszystko trzeba wrzucić do miski szybkowara, zakryć pokrywą i wybrać opcję gotowania zupy z czasem 20 minut. Po takim gotowaniu otrzymamy esencjonalny wywar świetny do różnych zup.
Wyjmujemy marchewkę i pietruszkę, a do gara wrzucamy: 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę buraczków, 4 – 5 obranych i pokrojonych ziemniaków, łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, sól, czarny pieprz, zamykamy pokrywę i gotujemy ok. 14 minut. Tak, 14 minut i buraki się ugotowały!
Na koniec wrzucamy pokrojone na kostkę warzywa, które wyjęliśmy z wywaru, zupę zabielamy śmietaną 18% i dodajemy posiekany koperek.
Kasza jaglana na słodko z szybkowaru
Misę szybkowara smarujemy masłem, 100 gramów kaszy jaglanej przepłukujemy w zimnej wodzie, wrzucamy ją do miski, zalewamy szklanką mleka, dodajemy szczyptę soli, zamykamy pokrywę, ustawiamy opcję “kasza na mleku” na 8 minut i po tym czasie dodajemy bakalie, miód, możemy też dodać łyżeczkę naturalnego jogurtu. Fajne i rozgrzewające 2 śniadanie. I co widać na 2 zdjęciu – nic się nie przypaliło!
Curry z kurczaka
Przepis znalazłam w książeczce dołączonej do szybkowara. Problem z curry jest tylko taki, że zawsze paskudnie wygląda na zdjęciach. Jednak je uwielbiam, bo łączy to, co w jedzeniu lubię najbardziej: słodkie smaki, kokos i pikantność.
400 gramów piersi z kurczaka oraz 150 gramów cebuli i ząbek czosnku kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, dodajemy curry (u mnie pasta zielona), włączamy program smażenie i podsmażamy na oliwie mięso z cebulą przez około 15 minut.
W międzyczasie kroimy w kostkę 250 gramów jabłka, 120 gramów bananów. Wrzucamy do gara, dolewamy 400 ml mleka kokosowego, zamykamy pokrywę i włączamy program “duszenie” na 20 minut. I tyle. Gotowe. Można też gotować całość razem z ryżem. Odkąd mam multicooker, nawet tego bez szybkowara, bardzo często gotuję ryż i makaron razem z potrawą.
Podsumowanie
Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania – zalety
- jedno urządzenie zastępuje wiele innych, łącznie z kuchenką,
- gotuje pod ciśnieniem, czyli krótko i z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów (chociaż nie wiem, jak to sprawdzić 😉 ),
- zajmuje mało miejsca,
- obsługuje się go instynktownie,
- nie jest drogi,
- jest bezpieczny – obudowa jest zaledwie letnia, wystarczy uważać tylko przy wypuszczaniu pary po gotowaniu,
- to szybkowar, ale bez zamykania zaworu zyskujemy zwykły multicooker,
- można regulować czas gotowania w szerokim zakresie, poza opcją smażenia,
- można podgrzewać potrawy zimne, ale każda ugotowana w szybkowarze jest utrzymywana przez wiele godzin w cieple,
- można opóźnić start urządzenia,
- misa zapobiega przywieraniu potraw,
- można dokupić dodatki: misy, pokrywki z silikonu, szczypce.
Szybkowar ciśnieniowy – wady
- nie można zajrzeć do potrawy podczas przyrządzania, pokrywa jest zamykana na cały proces gotowania,
- nie ma funkcji wolnowara,
- czas gotowania nie równa się czasowi przyrządzania potrawy. Trzeba wziąć poprawkę na to, że garnek (jak i tradycyjny, albo jak piekarnik) musi się nagrzać, dopiero wtedy zaczyna gotować. Czas nagrzewania jest różny, w zależności od tego, co jest w garnku,
- brakuje wyłącznika urządzenia na kablu bądź obudowie – trzeba wyjąć wtyczkę z kontaktu,
- nie wolno używać metalowych sztućców, bo zarysujemy misę.
*Funkcje:
- smażenie/smażenie na głębokim tłuszczu
- para (garnek na parę) /desery
- zupa/gotowanie
- kasza na mleku/ryż
- wypieki
- duszenie
jest też opcja podgrzewania potraw.
Cos dla fanow kuchennych gadzetow (anglojezycznie) https://www.theguardian.com/lifeandstyle/series/inspect-a-gadget
🙂
Uwielbiam szybkowary których używam juz blisko 25 lat i nie wyobrażam sobie życia w kuchni bez nich. Zawsze leje wrzątek żeby było szybciej.Tylko 3 zupy nie są u mnie gotowane w szybkowarze to pomidorowa na soku z kukurydzą żurek i barszczyk .Wszelkie inne tylko w nim i warzywa a także duszone podlega winem mięso mniaammm.
Dziadkowie też mieli szybkowar
Jestem przed wyborem: multicooker czy szybkowar? Wolnowar juz mam i korzystam, ale chcialabym cos podrecznego w czym moge przygotowac obiad/ deser. Dzieki Twojej opinii zaopatrzylam sie w suszarke bebnowa ( dzieki o boska, nie wiem jak ja zylam bez niej 😉 ) wiec chcialabym poznac Twoje zdanie- ktory bys wybrala, multi czy szybkowar?
To zależy od twojego stylu życia. Cena urządzeń też się różni
Hmm, nie pracuje zawodowo, mam 2 chlopakow 5 lat I 18 miesiecy, starszy niejadek, mlodszy żarlok- moglby zamieszkac w lodowce plus mężu – podobno na jakiejs diecie jest, a ja sie odzywiam powietrzem I resztkami wiec jakos bym chciala troche ta rodzine do „normalnego” jedzenia sprowadzic 😀 cena az takiej roli nie gra, choc najdrozszego sprzetu nie wybiore. Czas mam, miejsce na blacie tez , I dylemat 😀 a ktory u Ciebie sie bardziej sprawdza?
wybierz multicooker-szybkowar
Szybkowar jest świetnym sposobem na szybkie przygotowywanie posiłków. Ja używam go już od kilku lat 🙂
Fajny wpis, dzięki niemu zdecydowałam się na zakup tego urządzenia 🙂 Teraz jestem w fazie testów i nie wiem, czy naprawdę za każdym razem trzeba czekać z otwarciem pokrywy 10-15 min? Tak jest napisane w instrukcji, ja do tej pory tak robiłam. Ale to rodzi pewne problemy, bo np nastawiam kaszę na 8min + potem 10min czekania z otwarciem pokrywy = rozgotowana ciapa… :/
A szczerze mówiąc, to trochę się boję wypuszczać parę od razu po skończeniu gotowania. Mogę wiedzieć, jak Ty robiłaś podczas testów?
Ja już nie pamiętam, ale babcia dostała ten szybkowar i mówi, że zwykle nie czeka – wypuszcza zaworem powietrze i otwiera. Czasami czeka, ale to wtedy, kiedy nastawiła zupę i nie chce jej się z góry do kuchni schodzić. Wtedy już zazwyczaj ciśnienia w garze nie ma.
Właśnie kupiłam taki szybkowar i jestem w fazie testów (na razie ryż na mleku z przepisu – trochę za słodki ale kwestia gustu OK). Czy stosujesz go także jako zwykły multicooker? czy wtedy wystarczy nie zamykać zaworu ciśnieniowego?
Uwielbiam gotować! Jednakże moja kuchnia po kilkunastu latach użytkowania w końcu potrzebowała jakiegoś odświeżenia. Przez to zdecydowałam się na niewielki remont, a także wymianę sprzętów na nowe. Zakup z jakiego najbardziej się cieszę to nowa kuchnia gazowo-elektryczna. Co do szybkowaru – to również myślę o jego zakupie. Po przeczytaniu tego wpisu czuję się co do tego jeszcze bardziej zachęcona! 🙂 Dzięki za podzieleniem się szczerym opisem zalet i wad tego urządzenia.