Kartonem czy butelką?

Idąc do sklepu codziennie kupujemy mleko czy soki w kartonowych opakowaniach i jak pokazują badania 95% Polaków dokonuje takiego wyboru. No Matka Sanepid akurat czasami kupuje mleko w woreczku, bo w takich sprzedaje jej ulubiona mleczarnia, ale prawdę powiedziawszy za każdym razem, gdy MS stawia mleko w lodówce to się jej ono rozlewa (a komu by się chciało przelewać je do dzbanka…?)

W 2011 przez trzech wiodących na świecie producentów opakowań kartonowych –   Tetra Pak, SIG Combibloc i Elopak – została założona Fundacja Prokarton, która właśnie prowadzi kampanię „Karton, naturalnie!”.

Kampania ma na celu uświadomić nam, iż opakowania kartonowe to same zalety!

Przede wszystkim trójwarstwowa budowa kartonika chroni przed  działaniem tlenu, światła oraz przed mikroorganizmami, dzięki temu zachowane są wszystkie walory smakowe i wartości odżywcze produktu. Produkty spożywcze zapakowane w kartoniki nie zawierają substancji konserwujących.

Kartoniki w porównaniu do szklanych butelek – nie stłuką się, są lekkie i bardziej higieniczne niż butelki PET. A do tego mamy do wyboru całą gamę kształtów i pojemności – można więc zawsze zabrać ze sobą do szkoły, do pracy czy na piknik dowolną ilość produktu.

Małe opakowania łatwiej transportować i przechowywać (np. w małej lodówce),  a dużym plusem jest też możliwość przechowywania niektórych produktów spożywczych w opakowaniach kartonowych poza lodówką. Jest to wynikiem procesu technologicznego oraz pełnego odizolowania produktu od środowiska zewnętrznego (np. mleko UHT, soki pasteryzowane).

Jak potwierdzają badania, ważne dla konsumentów jest również możliwość łatwego otwierania i ponownego zamykania produktu. Opakowania do żywności płynnej posiadają zakrętki ułatwiające nalewanie płynu z kartonika np. do szklanki. Opakowania kartonowe są bezpieczne nawet dla mniejszych dzieci, które często coś zrzucają przypadkiem. Poza tym widzieliście kiedyś, by uczestnicy imprezy pod wpływem bili się kartonami? Nie, zawsze krzywdę robią sobie butelką 😉

Niezwykle ważną zaletą opakowań kartonowych jest ich ekologiczność. I przede wszystkim są tańsze niż butelki szklane czy PET. Są też w pełni poddawane recyklingowi. I jeśli sortujecie śmieci, a mam nadzieję, że to robicie kartonowe opakowania powinny być wrzucane do żółtych pojemników przeznaczonych na tworzywa sztuczne i metale.

Doceniając zalety kartoników w kampanię włączyła się także aktorka Magdalena Stużyńska.

Jednak wszyscy możemy korzystać z dobrodziejstw opakowań kartonowych, gdyż na półkach sklepowych jest mnóstwo produktów tak zapakowanych – są to nie tylko soki, nektary czy mleko i jego przetwory np. ser feta, ale również mleko produkty sojowe, przeciery, zupy, gotowe sosy, kukurydza, groszek, karma dla zwierząt, a nawet wino czy cukier.

Podsumowując, kartoniki to bardzo praktyczne i wygodne opakowania,  a dla mam, które często noszą zakupy w siatkach, plecakach, czy wrzucają je w nieduże koszyki wózków liczy się ich lekkość i odporność na zniszczenia.

Tekst informujący o kampanii


15 thoughts on “Kartonem czy butelką?”

  1. W Finlandii wszyscy grzecznie takie opakowania po opróżnieniu płuczą, składają i oddają do recyclingu. Z kartonów rocznie odzyskują ileś TON aluminium.

    Zawsze się zastanawiam, czy u nas ktokolwiek coś tak na prawdę odzyskuje z tych kartonów…

  2. Ja też często wybieram karton. Nie żebym taka pro eco była, ale są lżejsze, łatwiejsze do upakowania w szafce/lodówce no i nietłukące 🙂 A po wypiciu, zgniatamy karton i zajmuje mało miejsca w śmietniku 🙂

  3. Ja jestem rozczarowana tym tekstem, tzn nie spodziewałam się aż takiej bezpośredniej reklamy na blogu MS.

  4. Matko, (w sensie Ty, nie, ze „o matko co za…”) u mnie w domu kiedys sie kupowalo mleko w woreczku, bo innego nie bylo i trzymalismy je w takiej plastikowej miarce do plynow, taki kwadratowy dzbanek i sie nie wylewalo gdy caly woreczek byl w srodku. Takze wiesz… Masz rozwiazanie xD

  5. Matko Sanepid,
    Dobrej rady ci udziele jako Zaradna Zona,
    wez jeden artonik odetnij gore, tak 1/4 wysokosci kartonika, umyj i masz super dzbanek na mleko w woreczku.
    pozdrawiam cieplutko

    zaradna Zona

  6. Wszystko to bardzo piękne… Rzeczywiście, kartonowe opakowania są wygodne i lekkie, ale ich recykling to już zupełnie inna bajka. Pracuję w firmie, która obsługuje 80% rynku odpadów w 300-tysięcznym mieście wojewódzkim, selektywną zbiórkę odpadów prowadzimy od ponad 20 lat i NIGDY nie zbieraliśmy kartoników typu tetrapak, nigdy też nie sugerowaliśmy mieszkańcom, żeby wrzucali je do pojemników na plastik, bo niby dlaczego? Taki kartonik to materiał mieszany, zawiera karton, folię i metal. Nie zbieramy tego, bo nikt nie chce tego od nas kupować i przetwarzać. Nawet jeśli mieszkańcy będą je myć i wrzucać do któregoś z pojemników do selektywnej zbiórki, my doczyszczając te surowce takie kartoniki odrzucimy i znajdą się finalnie na składowisku odpadów.
    Wierzę, że w innych krajach kartoniki te są poddawane recyklingowi, ale u nas niestety (jeszcze) nie.
    Pozdrawiam.

  7. ano właśnie, ja też gdzieś wyczytałam, że kartony tetrapak nie są u nas recyklingowane.
    BTW powyższej tabelki-testu wiedzy: przekazuje ona tylko stan wiedzy Polaków na temat kartonów, w które pakowana jest żywność. nie podaje sprawdzonych faktów, tylko informuje, co ktoś wie o tym temacie, albo co mu się wydaje, że wie. słaba kampania „informacyjna”.

  8. Z kartonika odzyskuje się aluminium!!!!! Toż to zbrodnia dawać takie coś dzieciom!!! Aluminium kumuluje się w mózgu!

Pozostaw odpowiedź kaka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zaloguj się przez Facebook

Powiadom mnie o odpowiedziach na mój komentarz