Szybkowar REDMOND – szybkie gotowanie dla zapracowanych (i nie)

Ten fantastyczny wpis to już kolejny owoc współpracy z firmą Redmond.

Jak to napisała moja droga koleżanka: “Ty już coś takiego masz!”. Nie do końca, bo ja mam multicooker Redmond, a urządzenie, które teraz testuję to multicooker-szybkowar.

Bo ja bardzo chętnie testuję sprzęt kuchenny. Nie żebym nie chciała testować ekskluzywnych samochodów czy pięciogwiazdkowych hoteli z ofertą all inclusive, jednak to w kuchni spędzam najwięcej czasu i chcę, żeby coś ułatwiało mi tę żmudną robotę, jaką jest gotowanie. Szybkowar jednak w pierwszym momencie przejęła babcia, bo multicooker ma opcję wolnego gotowania, którą uwielbiam, a babcia woli gotować szybko.

szybkowar redmond

Szybkowar REDMOND

Jak działa szybkowar?

Szybkowar gotuje szybko. Ha! Niespodzianka! Wszystkie posiłki gotuje pod wysokim ciśnieniem, dlatego potrawy wymagają dwukrotnie krótszej obróbki cieplnej. Potrawy z szybkowaru smakują tak samo, jak z tradycyjnego garnka. Różnica jest taka, że więcej składników odżywczych pozostaje w składnikach potrawy. Do tego elektryczny szybkowar jest bezpieczny, ma ściąganą pokrywę z zaworem i 6 automatycznych programów, w których można ustawić indywidualnie dobrany czas gotowania.

szybkowar redmond

I tyle teorii.  A teraz praktyka. Multicooker z funkcją szybkowara jest sporym urządzeniem z zamykaną pokrywą i zaworem oraz panelem sterowania. Wszystko jest jasno opisane i poszczególne przyciski sugerują, jaką potrawę ugotujemy na danym programie. Składniki wkładamy do dużej miski (4,7 litra), w której nic się nie przypala i nie przykleja. Miskę można myć w zmywarce, mieści się nawet do niewielkiej maszyny, ale zwykle wymaga jedynie opłukania ciepłą wodą.

Do szybkowara dołączona jest także miska do gotowania na parze i łyżki z plastiku. Dokupić można, i bardzo bym to polecała: pokrywkę silikonową na miskę, szczypce do wyjmowania misy oraz miski zapasowe. Z mojego doświadczenia z multicookerem wynika, że szybko się człowiek (a kobieta też człowiek przecież) do dobrego przyzwyczaja i kompletnie porzuca tradycyjne formy naczyń kuchennych na rzecz elektronicznego przyjaciela. Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania może więc zastąpić garnki, rondle, patelnie, piekarnik….

Szybkowar ciśnieniowy nie jest skomplikowany i pomimo “zaledwie” 6* programów można ugotować w nim każdą potrawę. Przepis na bigos, rosół, kurczaka, golonkę, ziemniaki, udka z kurczaka, karkówkę znaleźć można w książeczce z przepisami dołączonej do multicookera, jak i w Internecie.

Do czego używać szybkowaru?

Babcia natychmiast przystąpiła do gotowania: zrobiła makaron i warzywa, a w niedzielę już kaczkę z jabłkami w czerwonym winie. Cała kaczka spędziła w szybkowarze zaledwie… 40 minut.

Ale dosyć o babci! Korzystając z przepisów z książeczki i internetowych informacji o tym, jak gotować w szybkowarze w ramach testów przyrządziłam w 40 minut zupę z buraków, która wzbudziła niezłe emocje, w 8 minut kaszkę jaglaną i w pół godziny curry z kurczakiem i bananami.

https://www.instagram.com/p/BRDn5lyjqRk/

Zupa buraczkowa z ziemniakami z szybkowaru

Najpierw wywar: 1 pasek żeberek świeżych, 1 pasek żeberek wędzonych, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody

Wszystko trzeba wrzucić do miski szybkowara, zakryć pokrywą i wybrać opcję gotowania zupy z czasem 20 minut. Po takim gotowaniu otrzymamy esencjonalny wywar świetny do różnych zup.

Wyjmujemy marchewkę i pietruszkę, a do gara wrzucamy: 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę buraczków, 4 – 5 obranych i pokrojonych ziemniaków, łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, sól, czarny pieprz, zamykamy pokrywę i gotujemy ok. 14 minut. Tak, 14 minut i buraki się ugotowały!

Na koniec wrzucamy pokrojone na kostkę warzywa, które wyjęliśmy z wywaru, zupę zabielamy śmietaną 18% i dodajemy posiekany koperek.

szybkowar Redmond

Kasza jaglana na słodko z szybkowaru

Misę szybkowara smarujemy masłem, 100 gramów kaszy jaglanej przepłukujemy w zimnej wodzie, wrzucamy ją do miski, zalewamy szklanką mleka, dodajemy szczyptę soli, zamykamy pokrywę, ustawiamy opcję “kasza na mleku” na 8 minut i po tym czasie dodajemy bakalie, miód, możemy też dodać łyżeczkę naturalnego jogurtu. Fajne i rozgrzewające 2 śniadanie. I co widać na 2 zdjęciu – nic się nie przypaliło!

szybkowar redmond

Curry z kurczaka

Przepis znalazłam w książeczce dołączonej do szybkowara. Problem z curry jest tylko taki, że zawsze paskudnie wygląda na zdjęciach. Jednak je uwielbiam, bo łączy to, co w jedzeniu lubię najbardziej: słodkie smaki, kokos i pikantność.

400 gramów piersi z kurczaka oraz 150 gramów cebuli i ząbek czosnku kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, dodajemy curry (u mnie pasta zielona), włączamy program smażenie i podsmażamy na oliwie mięso z cebulą przez około 15 minut.

W międzyczasie kroimy w kostkę 250 gramów jabłka, 120 gramów bananów. Wrzucamy do gara, dolewamy 400 ml mleka kokosowego, zamykamy pokrywę i włączamy program “duszenie” na 20 minut. I tyle. Gotowe. Można też gotować całość razem z ryżem. Odkąd mam multicooker, nawet tego bez szybkowara, bardzo często gotuję ryż i makaron razem z potrawą.

szybkowar redmond

Podsumowanie

Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania – zalety

  • jedno urządzenie zastępuje wiele innych, łącznie z kuchenką,
  • gotuje pod ciśnieniem, czyli krótko i z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów (chociaż nie wiem, jak to sprawdzić 😉 ),
  • zajmuje mało miejsca,
  • obsługuje się go instynktownie,
  • nie jest drogi,
  • jest bezpieczny – obudowa jest zaledwie letnia, wystarczy uważać tylko przy wypuszczaniu pary po gotowaniu,
  • to szybkowar, ale bez zamykania zaworu zyskujemy zwykły multicooker,
  • można regulować czas gotowania w szerokim zakresie, poza opcją smażenia,
  • można podgrzewać potrawy zimne, ale każda ugotowana w szybkowarze jest utrzymywana przez wiele godzin w cieple,
  • można opóźnić start urządzenia,
  • misa zapobiega przywieraniu potraw,
  • można dokupić dodatki: misy, pokrywki z silikonu, szczypce.

Szybkowar ciśnieniowy – wady

  • nie można zajrzeć do potrawy podczas przyrządzania, pokrywa jest zamykana na cały proces gotowania,
  • nie ma funkcji wolnowara,
  • czas gotowania nie równa się czasowi przyrządzania potrawy. Trzeba wziąć poprawkę na to, że garnek (jak i tradycyjny, albo jak piekarnik) musi się nagrzać, dopiero wtedy zaczyna gotować. Czas nagrzewania jest różny, w zależności od tego, co jest w garnku,
  • brakuje wyłącznika urządzenia na kablu bądź obudowie – trzeba wyjąć wtyczkę z kontaktu,
  • nie wolno używać metalowych sztućców, bo zarysujemy misę.

 

 

*Funkcje:

  1. smażenie/smażenie na głębokim tłuszczu
  2. para (garnek na parę) /desery
  3. zupa/gotowanie
  4. kasza na mleku/ryż
  5. wypieki
  6. duszenie

jest też opcja podgrzewania potraw. 

11 odpowiedzi na “Szybkowar REDMOND – szybkie gotowanie dla zapracowanych (i nie)”

  1. t_p pisze:

    Cos dla fanow kuchennych gadzetow (anglojezycznie) https://www.theguardian.com/lifeandstyle/series/inspect-a-gadget
    🙂

  2. Uwielbiam szybkowary których używam juz blisko 25 lat i nie wyobrażam sobie życia w kuchni bez nich. Zawsze leje wrzątek żeby było szybciej.Tylko 3 zupy nie są u mnie gotowane w szybkowarze to pomidorowa na soku z kukurydzą żurek i barszczyk .Wszelkie inne tylko w nim i warzywa a także duszone podlega winem mięso mniaammm.

  3. Jestem przed wyborem: multicooker czy szybkowar? Wolnowar juz mam i korzystam, ale chcialabym cos podrecznego w czym moge przygotowac obiad/ deser. Dzieki Twojej opinii zaopatrzylam sie w suszarke bebnowa ( dzieki o boska, nie wiem jak ja zylam bez niej 😉 ) wiec chcialabym poznac Twoje zdanie- ktory bys wybrala, multi czy szybkowar?

    • Matka Sanepid pisze:

      To zależy od twojego stylu życia. Cena urządzeń też się różni

    • Hmm, nie pracuje zawodowo, mam 2 chlopakow 5 lat I 18 miesiecy, starszy niejadek, mlodszy żarlok- moglby zamieszkac w lodowce plus mężu – podobno na jakiejs diecie jest, a ja sie odzywiam powietrzem I resztkami wiec jakos bym chciala troche ta rodzine do „normalnego” jedzenia sprowadzic 😀 cena az takiej roli nie gra, choc najdrozszego sprzetu nie wybiore. Czas mam, miejsce na blacie tez , I dylemat 😀 a ktory u Ciebie sie bardziej sprawdza?

    • Anna pisze:

      wybierz multicooker-szybkowar

  4. Beata pisze:

    Szybkowar jest świetnym sposobem na szybkie przygotowywanie posiłków. Ja używam go już od kilku lat 🙂

  5. Monika pisze:

    Fajny wpis, dzięki niemu zdecydowałam się na zakup tego urządzenia 🙂 Teraz jestem w fazie testów i nie wiem, czy naprawdę za każdym razem trzeba czekać z otwarciem pokrywy 10-15 min? Tak jest napisane w instrukcji, ja do tej pory tak robiłam. Ale to rodzi pewne problemy, bo np nastawiam kaszę na 8min + potem 10min czekania z otwarciem pokrywy = rozgotowana ciapa… :/
    A szczerze mówiąc, to trochę się boję wypuszczać parę od razu po skończeniu gotowania. Mogę wiedzieć, jak Ty robiłaś podczas testów?

    • Matka Sanepid pisze:

      Ja już nie pamiętam, ale babcia dostała ten szybkowar i mówi, że zwykle nie czeka – wypuszcza zaworem powietrze i otwiera. Czasami czeka, ale to wtedy, kiedy nastawiła zupę i nie chce jej się z góry do kuchni schodzić. Wtedy już zazwyczaj ciśnienia w garze nie ma.

  6. Ania pisze:

    Właśnie kupiłam taki szybkowar i jestem w fazie testów (na razie ryż na mleku z przepisu – trochę za słodki ale kwestia gustu OK). Czy stosujesz go także jako zwykły multicooker? czy wtedy wystarczy nie zamykać zaworu ciśnieniowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *